0
Sveriges enda dokumentär på papper
0
1-2_99-100_Omslagsark_Rep46–47_ORI-1.jpg

Re:public #42–43
häxor, FRAT BOYS, FRÖFINKAR & FEMINISTER.

Samhällena vi lever i fördömer sexuella övergrepp samtidigt som vi alla vet att de sker runtomkring oss. Metoo-upproret som startade förett år sedan och fortfarande svallar över världen har synliggjort denna fula verklighet och ställt krav på att hyckleriet ska upphöra. Men det är långt kvar. Med det här numret ger vi plats åt modiga feminister i Kina och Finland, män som kämpar med att vara feminister i Sverige, och så tittar vi in patriarkatets mörkaste vrår.

Brett Kavanaugh blev vald till domare i USA:s högsta domstol trots att tre kvinnor anklagade honom för sexuella övergrepp. Kavanaugh och hans gelikars kvinnosyn grundas inte sällan i de manliga studentföreningar, fraternities, som härjar på landets universitet. Själv var han del av Delta Kappa Epsilon under sin tid på Yale-universitetet. Fotografen Andrew Moisey har följt »frat boys« på Berkeley-universitetet i Kalifornien i åtta år och tar oss bakom studentföreningens slutna dörrar.

Metoo-rörelsen har under året även tagit Kina med storm, men det är inte den första vågen av feministisk aktivism. Re:public har träffat de radikala feminister som jagas och hotas av Kinas myndigheter.

I Sverige har den avsvalnade metoo-rörelsen lämnat en fråga i stort sett obesvarad i praktiken: vad ska män göra för att mäns sexuella övergrepp ska upphöra? För att petai det såret har Re:public talat med fem män som organiserat sig feministiskt de senaste 50 åren.

Den finska socialdemokraten Hanna Hummonen blev under ett år utsatt för en massiv hatkampanj, orkestrerad av Finlands rasistiska och misogyna nätmobb. Nu publicerar vi berättelsen om en kvinna som försökte skratta åt nazisterna men till sist inte vågade gå hem. Men hon ger inte upp.

Redaktionen

Köp nya numret av Re:public

Vill du beställa vårt nya nummer?
Maila din postadress till kampanj@tidningenrepublic.se!
Tidningen kostar 100 kr inklusive porto.
Om du du hellre vill prenumerera hittar du mer info här.