0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #32

Re:public #32

59.00

Mensmakt, bostadspolitik och goda gifta män

Tills helt nyligen hörde vi aldrig något om mens. Ett ämne som trots att det under många år är en del av vardagen för hälften av jordens befolkning anses fult att prata om. Varje menstruerande person förhåller sig till sin egen lingonvecka på olika sätt. Vissa ser det som en universal orättvisa medan andra kanske ser det som ett kvitto, en liten röd stämpel, som med jämna eller ojämna mellanrum säger att kroppen fungerar.

Andra tar mensen längre än så. Re:publics redaktör Johanna Lagerfors och hennes journalistkollega Johanna Wiman grävde ner sig i det globala motståndet mot det stränga tabu som omgärdar mensen. I det här numret av Re:public ser du kampens olika förutsättningar i världen och konstnärliga uttryckssätt som strävar efter att synliggöra och avdramatisera mensen.

En annan feministisk kamp vi följer är kvinnorörelsen i Zambia. Den har kämpat hårt mot männens våld mot kvinnor och protesterna har fått genomslag – 2011 antogs en omfattande lag mot det genusrelaterade våldet. Stina Rosén har mött männen bakom »the good husband campaign«, Barnabas Chitalu på organisationen Women for Change och många fler som arbetar för att implementera lagen, stärka kvinnornas ställning och ändra de misshandlande männens attityder.

En lag som ännu inte gått igenom är den i folkmun kallade »munkavlelagen« i Spanien. Enligt kritikerna inskränker den kraftigt demonstrations- och yttrandefri- heten i det hårt krisdrabbade landet. Nathalie Mark har tagit reda på hur det impopulära regeringspartiet Partido Popular motiverar lagförslaget medan motdemonstranterna ser Francos arv koppla greppet om deras knutna nävar.

Du får också följa med på hembesök i bostadskrisens Sverige. Dyra renoveringar inom både kommunala och privata bostadsbolag tvingar många att flytta, medan andra får leva med flagnande väggar och trasiga köksfläktar.

På Smyckegatan i Göteborg har bostadsbolaget byggt för de »skötsamma hyresgästerna« och i ombildningarnas Täby lovar Socialtjänsten att inte placera »sina värsta klienter« där. För att höja marknadsvärdet på bostäderna skapas önskade och oönskade hyresgäster. Och i Rinkeby hoppas stadsdelens största hyresvärd att en ny fräsch handelsgata ska motverka den ökande arbetslösheten och fattigdomen.

Inte bara bostadspolitiken har drabbats av guldfeber i jakten på lönsamhet och värdestegring. Till tonerna av den gamla progglåten »Är du lönsam lille vän?« har vi dessutom besökt Sveriges mest barnafödande kommun. Kan det vara dags för Sundbyberg att dra i födelsebromsen?

Läs om det och mycket mer i tidningen Re:public #32.

Quantity:
Lägg till i varukorg