0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #33-34

Re:public #33-34

59.00

Landsbygd, gränser och DIY

Året innan Sverigedemokraterna blev riksdagsparti tog Alexander Mahmoud sitt pick och pack och flyttade från Grimslöv. Trots att uppväxten i hans småländska hemby präglades av rasism valde han att inför årets val, nu som bildredaktör för Re:public, åka tillbaka och under sommaren hänga med sin familj och med sina gamla barndomskompisar.
Genom dagboksanteckningar framträder bilden av ett Sverige där gemenskapen och innanförskapet är villkorat. Hans reportage om hopp och hopplöshet på den småländska landsbygden kan du läsa i Re:publics dubbelnummer 33-34.

Det är en av två stora berättelser om Sveriges landsbygd som vi kikar närmare på i det här numret av Re:public. För i glesbygd och landsbygd, från Arjeplog till Röstånga, frodas gördetsjälv-Sverige. Samtidigt som urbaniseringen fortskrider växer en parallell trend utanför storstäderna, där människor tar saken i egna händer för att säkra sin framtid. Där kämparlusta och arbetsvilja får hela byars utveckling att ändra kurs och där spekulationsekonomi, svikande politiker och kommunala budgetar får ett stort fett finger. Följ med till sex olika platser med nya ekonomiska sätt att tänka och agera.

Re:public har också rest till Marocko för att undersöka var den europeiska gränsen faktiskt går. Efter tio år med gränskontrollsmyndigheten Frontex har den europeiska närvaron på icke-europeiskt territorium ökat. Något som har gjort det svårare för människor att ta sig till Europa och få sina asylskäl prövade. Tusentals människor som får sina liv satta på paus i Marocko vittnar om urholkade mänskliga rättigheter, våld och ett ökande risktagande, samtidigt som människorättsaktivister ser hur EU först ger afrikanska migranter en käftsmäll – för att sen leverera en biståndskaramell.

Dessutom tar Moa Karlberg med oss till livet bakom USA:s statistik. Under tio år har hon följt Brandy vars liv i Missouri hade kunnat se annorlunda ut om den konservativa högern haft mindre inflytande över abortlagstiftning och rättspolitik, och om landet hade haft ett annat sjukförsäkrings- och välfärdsystem.

I det här dubbelnumret, Re:publics sista för 2014, får du också möta prästen i Karlstad vars skägg växer i takt med svensk vapenexport, en graffitimålare som slåss för att bevara kulturarvet i Libanon och bolivianska syjuntor som ser handarbete som ett sätt att utbilda sig om klimatförändringarna som hotar deras glaciär. Vi presenterar också José Figueroas projekt »Kollektivt«. Under lång tid har han fotograferat tunnelbanefönster som glider fram genom Gamla stan och Slussen i Stockholm, för att spara bilder av vår samtid så som han vill minnas den.

För att riktigt fira ut året presenterar vi också Malin Ringsby. Även om hon smygjobbat med oss tidigare är det här numret hennes officiella debut som formgivare och fast redaktionsmedlem i Re:public.

Quantity:
Lägg till i varukorg