0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #35

Re:public #35

59.00

Ångest, tomater & maskerad

Det började med ångest. Re:publics bildredaktör Moa Karlberg är en av dem som bär på en rädsla för vad som ska hända med mänskligheten i en varmare värld. Under vintern valde hon att hantera sin klimatångest genom att möta några av Sveriges ledande klimatforskare och fråga om deras känslor och rädslor.

Ett annat exempel på katastrofer som skapats av människor snarare än naturen är arbetsplatsolyckor. En av de värsta på senare år inträffade i april 2013 när en åtta våningar hög textilfabrik med tusentals arbetare föll ihop i Bangladesh. I bildreportaget »Efter att himlen rasade över oss« undersöker fotografen Annalisa Natali Murri de överlevandes kamp för en vardag.

Är det ett oskyldigt kulturellt utbyte när privilegierade människor använder underordnade gruppers kläder eller andra kulturella uttryck, eller är det ytterligare ett led i ett historiskt förtryck? Diskussionen kring sådana frågor har under 2014 förts på kultursidor och ledarsidor, ofta under uttrycket »kulturell appropriering«. Efter att vi fick nys om projektet »Indian Me« har sådana diskussioner förts även på Re:publics redaktion. I tre år har fotografen Jen Osborne följt en subkultur där så kallade indianhobbyister samlas på landsbygden i Östeuropa för att klä ut sig till en kolonial fantasi om Nordamerikas ursprungsbefolkningar. Det handlar om att fly verkligheten för en stund. Men det är inte oproblematiskt. Som en av indianhobbyisterna själva uttrycker det: »En del ursprungsinvånare i Nordamerika tycker inte om vad vi gör. De säger ›ni stal vårt land och ni stal vår kultur och nu stjäl ni det sista vi har: vår spiritualitet‹.«.

Statens institutionsstyrelse, Sis, heter myndigheten som driver de så kallade särskilda ungdomshemmen. Där placeras ungdomar för låst tvångsvård, vilket inte ska hända förrän alla öppna alternativ testats och misslyckats. Problemet är att ensamkommande flyktingbarn under sina första år i Sverige blir inlåsta på vagare grunder än andra grupper. Detta var resultatet i Sis egen kartläggning. Men Sis har inte larmat om bristande rättssäkerhet för en av Sveriges mest utsatta grupper. Tvärtom så vill myndigheten att vi inte ska prata alltför högt om det. Därför publicerar Re:public ett reportage som granskar problemet och rotar i frågan om vem som ska ta ansvar för att göra något åt det.

I det här numret läser du också om vågen av feministiska direktaktioner i Kina, om en pensionär i Mölnlycke som driver en privat kamp mot hemtjänstens torftiga matlådor, och om tyska nazister som bytt stålhättan mot Converse för att bredda sin rekrytering.

Quantity:
Lägg till i varukorg