0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #36

Re:public #36

69.00

Fotboll, friheter & neurovapen

Sommaren 2014 samlades tolv landslag för fotbolls-VM i Östersund. Kurder, tamilier, abchazier och andra minoriteter som inte är medlemmar i det internationella fotbollsförbundet, tog sig dit för att mötas i det som kallas Conifa World Cup. Ett av lagen hade en betydligt längre sträcka bakom sig än många andra. Darfur Uniteds resa möjliggjordes tack vare ett biståndsprojekt från USA och började sin färd mot VM i jeepar från flyktingläger i Tchad. Den amerikanske tränaren ville visa »att allt lidande i lägret inte bara är hemska siffror «. Men matchernas förutsättningar var miltals ifrån de sandiga planerna laget var vana vid och en VM-vinst visade sig snart vara utom räckhåll. Väl på plats i ett somrigt Jämtland blev det istället en annan möjlighet som hägrade – en biljett bort från krig och exil och till ett liv i Sverige. Alexander Piauger och Alexander Mahmoud har följt spelarna från Darfur som valde att stanna kvar.

I Ryssland har en annan slags frihet kraftigt begränsats sedan lagen mot »homosexuell propaganda« infördes för två år sedan. Hbtq-aktivister berättar om ett klimat som liknas vid såväl medeltiden som
de sämsta sidorna av Sovjet. Fotografen Leonidas Toumpanos har i fotoprojektet »Forbidden identities« träffat några av Sankt Petersburgs invånare som trotsar rädslan och som genom rättsprocesser, filmfestivaler och sin kärlek gör motstånd mot statens antigay-propaganda.

Riktig svindel får vi av att ta del av folkrättsprofessor Gregor Nolls inblick i framtidens krigsföring. Vad händer med folkrätten när militära vapen styrs av mänskliga hjärnors impulser istället för av det mänskliga medvetandet och samvetet? När beslut på liv och död fattas baserade på metadata? Läs om utvecklandet av neurovapen på sidorna 62–69 i tidningen.

Som ni kanske känner är det här enkelnumret av Re:public lika tjockt som ett dubbelnummer brukar vara. När det kommer till Sveriges enda dokumentära tidskrift med fotografiet i fokus tycker vi att storleken har betydelse. Så vänj er vid tyngden. Det här numret rymmer hund- och råttjakt i New York, matlagningskurser i Moçambique och hemliga krokiklasser i Teheran. Dessutom kollar vi hur saker och ting artar sig för Chiles studentrörelse såväl som för de palestinier som hungerstrejkade i Göteborg i höstas för att få besked om uppehållstillstånd.

Ett annat reportage som väger tungt är den australiske fotografen Aletheia Caseys. Hennes porträttserie av »de stulna generationerna« berättar om livet efter den australiska statens ursäkt för den assimileringspolitik som bland annat bestod i mängder av barnarov i rasrenhetens namn.

Det börjar också bli en vana att presentera nya redaktionsmedlemmar. Så även denna gång. Christian Williamsson har varit en hjälpande klippa redan tidigare och är nu officiellt ny formgivare. Carlos Zaya kommer att fylla upp Moa Karlbergs plats som vår nya, mycket eminenta, bildredaktör.
Välkomna!

Quantity:
Lägg i varukorg