0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #37

Re:public #37

69.00

Nyckelfrågor & pyramidekonomi

»Det finns en tidning vi saknat extra mycket. Till slut bestämde vi oss för att göra den själva.« Det var de första orden i det första numret av denna tidning. Re:public, eller Public Service som vi hette då, »handlar om att bygga upp en alternativ plattform för dokumentär journalistik«.

Med detta nummer firar vi tio år med oberoende journalistik. Redaktionen äger fortfarande tidningen och vi fortsätter att jobba ideellt för att den här plattformen måste finnas för dig som läser och för dig som fyller den med texter och bilder. Alla våra resurser går till frilansande journalister, fotografer och illustratörer – och berättelser som inte hade fått plats någon annanstans.

Beskrivningen i det första numret av Re:public driver oss än idag:

»Här finns inga krönikor, men massor av möten. Det här är ett samtidsmagasin om det som måste berättas – för att det är viktigt eller för att det formar vår verklighet.«

Ibland blir det extra tydligt hur viktigt det är att Re:public kan påverka vad vi i Sverige pratar om. 2008 rapporterade vi tidigt om »klimatflyktingar« som fanns då och som fortsätter att bli fler. Året därpå skrev vi om vapenföretaget Saabs bidrag till utvecklingen av obemannade stridsflygplan, det som idag är allmänt känt som drönare. 2012 avslöjade vi hur polisen i Malmö jagar papperslösa med högre intensitet – ett reportage som ledde till den så kallade Revadebatten. Och förra året lyckades vår bildredaktör Alexander Mahmoud genom sitt dagboksreportage om sin hemby Grimslöv fördjupa diskussionen om rasism, ojämlikhet och medmänsklighet.

I detta extra tjocka jubileumsnummer besöker vi San Francisco för att få verktyg att förstå vad som håller på att hända här hemma. Den så kallade delningsekonomin är på frammarsch i Sverige, allt fler människor överväger att hyra ut sin säng ett par nätter, sälja sin händighet eller bara springa ärenden åt de med mindre tid eller mera pengar. I USA är fenomenet inte nytt. Där står stressade springpojkar i kö till snabbmatsrestauranger i väntan på att leverera en burrito till Silicon Valley-personal eller andra beställare. Följ delningsarbetaren Andrew Callaways känslomässiga zick-zackande mellan handmassager, smutstvättspåsar och kallnande burritos, på sidorna 20–35.

I detta nummer möter du också ayanmarakvinnor i Bolivia som slitit sig loss från männens maktgrepp och nu driver
en wrestlingförening (s. 72–79). Dessutom kan du läsa hur aktivister och journalister gör för att överleva i ett allt våldsammare Mexiko (s. 36–37), du får träffa en spåman på Sri Lanka som ser två ormar i gräset (presidenten och premiärministern) (s. 39), en syrisk köksfönsterkrigsfilmare (s. 81) och många fler. Och så får du återigen smygtitta i Alexander Mahmouds dagbok. 

Quantity:
Lägg till i varukorg