0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #38

Re:public #38

69.00

Motrörelser & vingklippt välvilja

Upprörda människor delade bilden blixtsnabbt över hela världen. Dagen efter satt den på Expressens löpsedel, med rubriken: »Europa räddade inte Aylan, 3«.

Det var den 3 september och de kommande veckorna hände något som erfarna asylrättsaktivister aldrig trodde att de skulle få uppleva. Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal framför »Refugees welcome«-banderollen och från Vellinge till Stureplan förvandlades människor till volontärer med ett självklart rättighetsperspektiv: att människor dör på vägen till frihet och fred är orimligt!

I det här numret av Re:public frågar vi oss vad det blev av engagemanget. Vi undersöker särskilt det mer nytänkande »Refugee Air« som ville utmana transportöransvaret och flyga flyktingar till Sverige »innan den första snön faller«. Nu har det snöat och töat ett par gånger om. Så vad hände? Läs Christopher Holmbäcks reportage på sidorna 8–17.

Fotografen Ayesha Malik är uppvuxen i ett saudiskt undantag: »Dhahran camp«, ett inhägnat område med 4000 familjer på Saudiarabiens ostkust. På en bädd av olja ligger vad som liknar vilken amerikansk småstad som helst, med halloweenparader och skateboardramper. Dhahran är också en av få platser i Saudiarabien där kvinnor får köra bil, och där Ayesha Malik kan klä sig precis hur hon vill. Dhahran camp drivs av världens största oljeproducent, Saudi Aramco. Följ med in bakom grindarna på sidorna 22–31.

Mot slutet av den borgerliga alliansens regeringsinnehav klagade många på att skiljelinjerna mellan riksdagspartierna höll på att suddas ut. Men Re:public kunde i mars 2014 visa att medierna hade letat konflikter på fel ställe. »Det är så gott som omöjligt att kunna köpa en måltid där inte någon ingrediens är ›Ekologisk‹. Detta är dyrt, dåligt, miljöförstörande och osolidariskt. Jag vill kunna äta här utan att bidra till detta slöseri.« Så uttryckte sig en upprörd moderat i de »minnesanteckningar« som fördes i riksdagens restaurangråd och som Re:public kikade närmare på. Här blev konfliktlinjerna tydliga.

Två år senare undersöker Re:public åter denna matiga fråga. Och nu visar det sig att partierna har kunnat enas om en sak: att dölja sina åsikter om knäckebröd och rotmos för väljarna. Läs allt om »munkavlen i matkriget« på sidorna 20–21.

I detta nummer berättar vi också om hur en brandkatastrof, folkliga protester och en hård antikorruptionsåklagare tvingar politiska makthavare på knä i Rumänien. Du får följa med till en militärdiktatur och träffa thailändare som älskar kungen liksom de som kämpar för att inte tvingas respektera kungen. Vi hälsar på hos nyförlösta mödrar i kaliforniska fängelser och så får vi hjälp av två aktivister att blåsa liv i debatten om hur Tibet ska befrias.

Quantity:
Lägg till i varukorg