0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #39

Re:public #39

69.00

Frosseri, tidsresor & passförmedlare

– När någon väl får känna på erfarenheten av ett dubbelt medborgarskap så kan de inte förstå hur de kunnat leva utan det, berättar Andrew Taylor, vice ordförande för Henley & Partners. Det är det största företaget i en växande industri som förmedlar pass och medborgarskap.

– Vi har många kunder som skaffar sig flera nya medborgarskap så att de kan bli verkligt globala medborgare.

För att kunna röra dig fritt behöver du ett pass. Och inte vilket som helst. Ett afghanskt eller ett somaliskt pass tar dig inte långt: bättre då med ett svenskt, tyskt eller amerikanskt. Om du inte har ett som du är nöjd med finns det en stor marknad för att visa att du hör hemma på den internationella arenan. I det här numret av Re:public ville vi kartlägga olika sätt att få tag på ett pass. På vår resa har vi träffat olika slags passförmedlare: alltifrån företrädare för myndigheter och privata företag till smugglare.

Som alltid i Re:public försöker vi ta dig runt om i världen för att ta reda på vad som pågår just nu. Vi undersöker historierna bakom de säljande klistermärkena på bussarna i Katmandu, vi träffar konstnärer som graffar i Mexiko trots hårdare lagar mot vandalism, och i Sankt Petersburg hänger vi på Rysslands enda vegetariska styrkelyftningsklubb.

Den svensk-amerikanska fotografen Linda Maria Thompson spenderade sin barndoms somrar hos sina farföräldrar i byarna runt Ådalen i Ångermanland. När hon som vuxen reste tillbaka från USA för att dokumentera avfolkningsbygden i Sveriges inland såg hon en helt annan berättelse än den om en döende landsbygd. Hon väver samman sina upplevelser som migrant i Ådalen med berättelser av människor som har kommit till byarna efter en flykt – och som ibland har dubblerat samhällets befolkning. Nya invånare för med sig nytt hopp och nya drömmar, och egna identiteter som bygger vidare på den stora berättelsen om migration och Sverige.

Det är inte bara Ångermanland som blir återbesökt i det här numret av Re:public. Bildjournalisten Danila Tkachenko reser i sitt projekt »Restricted areas« till en teknokratisk framtid som aldrig blev verklighet. Bland överblivna troposfärantenner, en skärm för biologiskt skydd mot radarstrålning och världens största dieselubåt letar Tkachenko efter den tid som flytt. Han reser till platser som tidigare haft stort värde för tekniska framsteg: hemliga städer som inte kan hittas på kartor, glömda vetenskapliga triumfer och övergivna byggnader. I reportaget »Tillbaka till framtiden« får du möjlighet att reflektera över Sovjetunionens fall, och kanske se en glimt av vår tids framtid.

Dessutom åker vi på kristen anarkistfestival i Tjeckien, möter pensionsfondernas tårar i Colombia och träffar Seo Yoon Ahn som berättar hur du kan tjäna pengar på att sitta framför datorn och äta så mycket mat som möjligt.

Quantity:
Lägg till i varukorg