0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #40–41

Re:public #40–41

69.00

Djuretik, flyttkalas & gränsmoral

Dokumentär journalistik handlar ofta om att hitta ögonblicket. Naturhistoriska museet i norska Bergen har visat uppstoppade djur i nästan 150 år. När lokalerna skulle renoveras var Helge Skodvin där i stunden då djuren försiktigt packades ihop och fördes till ett lager.

Sao-Mai Dau har undersökt ett helt annat skeende, men det handlar också om vår relation till djur. När svenska utredare, myndigheter och ministrar diskuterade att stifta en ny lag som förbjöd sexuella handlingar med djur stötte de på ett bryderi. Hur skulle lagen formuleras så att den inte också förbjöd de sexuella handlingar som krävs i den svenska djurindustrin? Och vad skiljer egentligen handlingarna åt – om vi utgår från djurets perspektiv? Sao-Mai Dau gräver i den svenska grisindustrins etiska dilemman.

Det är många som inte vet, eller inte vill veta, vad som försiggår innanför väggarna i Sveriges omhuldade öppna landskap. Samma sak kan sägas om hur EU lägger ut migrationsbekämpningen på entreprenad till regeringar som är kända för mycket – men inte för att respektera migranters rättigheter. Efter »flyktingkrisen« 2015 kastade EU ut nätet söderut, ända över Sahara. Av de 23 länder som EU numera samarbetar med i Afrika har det fattiga Niger valts ut som ett av de viktigaste. Katarina Höije rapporterar från »smugglingshuvudstaden« Agadez där smugglare nu buras in och migranter går under jord. Den EU-sponsrade jakten tvingar ut migrationen på farligare vägar. Liken i Sahara riskerar att bli allt fler.

Det är många i EU som ser den outsourcade migrationsbekämpningen som framgångsrik. Finlands premiärminister Juha Sipilä vill att EU ska utvidga samarbetet till länder som Irak, Afghanistan och Somalia. Sipilä leder en regering där Sannfinländarna ingår sedan 2015, samtidigt som Sannfinländarnas band till nazister inte klippts. Förtvivlade finska antirasister bränner ut sig på löpande band. Men några står kvar. Jeanette Björkqvist följer några av dem som fortfarande orkar göra motstånd.

Vi publicerar även delar ur det pågående amerikanska projektet »To survive on this shore«, som gör något ovanligt i amerikansk – och svensk – kultur: låter äldre transpersoner komma fram i egen rätt i ord och bild.

I det här numret får du dessutom träffa det svenska k-pistskyttets framtidshopp, fredsaktivister i Ryssland som inte gillar pacifism, och dragshowartisterna som kissar i hinkar och drar i tygkukar hellre än följer den folkliga After Dark-traditionen.

Quantity:
Lägg till i varukorg