0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #42–43

Re:public #42–43

100.00

Klimatkrigare, drönarkonst & DDR

»Kriget mot terrorismen«, »nätkrigare«, »Kriget mot cancer« … Journalister och politikers svaghet för krigsmetaforer är problematiskt, inte minst för att metaforerna förminskar det verkliga krigets erfarenhet.

Klimataktivisten Bill McKibben menar att det tredje världskriget är här. Det är, enligt honom, inte en metafor.
»Fiendestyrkor har tagit enorma territorier i besittning; varje vecka förloras 57 000 kvadratkilometer av den arktiska isen«, skrev han förra året i New Republic.

Så hoppas McKibben förmedla att fienden är
fossilindustrin och dess allierade. Han menar att vi andra måste mobilisera hela våra samhällen, just som vi gjorde under de tidigare världskrigen.

Tanken inspirerade Re:public att söka upp klimatkrigets frontlinjer. Vi fann aktivister i Bangladesh, Sydafrika, USA, Filippinerna och Honduras som berättade varför de fortsätter kämpa för naturen trots att den kampen innebär att de ständigt riskerar sina egna liv. De passade på att skicka hälsningar till Sverige. »Ni kan inte bara leva era bekväma liv på bekostnad av oss«, säger den filippinske anti-kolaktivisten Derek Cabe. »Vi delar samma planet«.

Klimatkriget är inte den enda konflikten som skildras i det här numret. Du får också inblick i ett avstannat »krig mot knarket« i vårt reportage från Thailand, och vi presenterar konsten som spirar i många länder i skuggan av USA:s drönarkrig.

Re:public är inne på sitt trettonde år och firar med ny design och en ny era. Framöver släpper vi två extratjocka nummer per år
– hundra sidor dokumentär annonsfri journalistik från världen över. Annars är allt som vanligt. Re:public drivs av journalister, fotografer och formgivare och vi har en förkärlek för engagerade människor som kämpar för rätten att påverka sina egna liv. Vi hoppas att du inspireras, överraskas och upprörs med oss.

Quantity:
Lägg till i varukorg