0
Sveriges enda dokumentär på papper
0

Re:public #44–45

Re:public #44–45

100.00

Delfinmän, renskötare och grisögon

I det här numret av Re:public får du känna på det skamlösa Saudiarabien, se svenska grisar i ögonen, och läsa en renskötares dagbok från ett klimatförändrat Sápmi. Och så får du se några av Medelhavskatastrofens oräknade ansikten.

Människan är skapelsens krona. Den föreställningen har förmedlats under lång tid av förhärskande religioner, ett ekonomiskt system där djur och natur för böja sig för konsumtion och profit, och i ett dagligt språkbruk; ”män är djur”, ”du är ett svin”, ”sluta kackla”, och så vidare. Idag vet vi att människan är ett djur som genom evolutionen är besläktat med alla andra djur, men samtidigt tar vi hela tiden avstånd från ”det djuriska” i oss. Men inte i det här numret av Re:public.

I takt med klimatförändringarna, biologisk utarmning och en levande debatt om djurens rättigheter håller en insikt på att drabba oss mänskliga varelser om att vi inte är helt fria individer utan blir till i relation med djur och natur. En av dem som driver tesen om att människa-djur-relationen är i upplösning är filosofen Jonna Bornemark. Inspirerad av hennes tankar reste Re:publics bildredaktör Carlos Zaya till en grisfarm för att se vad som händer när vi ser grisen i ögonen.

Människor har faktiskt en lång historia av att samarbeta med djur. Renskötarna i Sápmi tillhör de som förvaltar arvet, men verksamheten och livsstilen hotas av klimatförändringarna. Fotografen och renskötaren Carl-Johan Utsi har under vintern skrivit dagbok från sin smältande vardag i Murjek.

Även vattenlevande däggdjur tar plats i detta nummer. När journalisten Nana Håkansson började Tinder-dejta i Rumänien slogs hon av att så många män hade delfiner på sina profilbilder. Vi bad henne och en av hennes serietecknande Tinder-dejter att ta reda på varför.

Quantity:
Add To Cart