Matkriget i riksdagen

Det sägs att skiljelinjerna mellan de flesta riksdagspartier håller på att suddas ut. Och det sägs att Moderaterna är regeringströtta. De som säger så måste ha letat politik på fel ställen. Re:public avslöjar vad de bråkar om i riksdagshuset: ärtsoppa, bordsplacering och rotmos.

Text: Christopher Holmbäck
Bild: Moa Karlberg

Publicerad 5 mars 2014

Det handlar om allt från att någon »saknar skumdelfinerna i bistron« och huruvida Coca Cola är bättre än Pepsi (»efter en kort diskussion enades man om att ha kvar Pepsi«), till funderingar som »Vad händer med broccolin när bara stjälkarna används i salladen?«

Fyra gånger om året möts representanter för samtliga riksdagspartier i »restaurangrådet« där de förmedlar synpunkterna
från sina respektive partikamrater.

Re:public har begärt ut restaurangrådets protokoll och kan här avslöja några av politikernas innersta begär, och hur maten leder till utsträckta händer över partigränser såväl som bittra revirstrider.
Vurmen för husmanskosten har enat representanter från flera partier i motståndet mot restaurangentrepenören Sabis nymodigheter. »Varför servera rimmad oxbringa med ›sommargrön potatissallad‹ (märkligt påhitt) när det finns rotmos exempelvis?« menar en moderat, och får medhåll från en vänsterpartist: »All glädje utan rotmos är konstlad glädje«.

En centerpartist återkommer flera gånger till sin önskan: »Skulle man kunna få palt på menyn någon gång. Gärna var fjärde fredag. (Kroppkakor är ej godkänt alternativ).« En moderat ger köket en lektion i isterband innan han går över till fläsket. »Stekt fläsk ska enligt mors kokbok vara utav den sorten att tjocklek uppgår till närheten av 1 centimeter.«

matkriget-i-riksdagen-1-tidningen-republic.jpg

Moderaterna tar sin riksdagsposition på allvar i matfrågan. Regeringspartiet har under de senaste åren stått för omkring hälften av synpunkterna i restaurangrådets protokoll. En av moderaterna för en privat kamp mot det ekologiska maktövertagandet:

»Har nu ett par dagar frekventerat olika näringsställen i ›huset‹. Jag har noterat att det är så gott som omöjligt att kunna köpa en måltid där inte någon ingrediens är ›Ekologisk‹. Detta är dyrt, dåligt, miljöförstörande och osolidarisk. Jag vill kunna äta här utan att bidra till detta slöseri. Därför KRÄVER jag att minst en dagens intet innehåller några ›ekologiska‹ produkter och att smörgåsutbudet hålls fritt från dessa.«

Den senaste mandatperiodens mest engagerande matsalspolitiska fråga har rört torsdagens ärtsoppa och pannkakor. En centerpartist har uttryckt att det kanske är lite tråkigt att äta det precis varje torsdag, och fått medhåll från Sabis. Till sist har restaurangrådet enats om att servera den traditionella rätten varje månad med R, och samtidigt även erbjuda en annan soppa.

Med tanke på att det endast är månaderna maj–augusti som saknar ett r, och att restaurangen är stängd på sommaren, kan
det tyckas som en mild reform. Men icke. I maj 2012 reagerade en folkpartist: »dålig logistik när man ska lämna brickan. Dessutom är det helgerån att ta bort ärtsoppan på torsdagar.« På nästa möte uppmanade en moderat: »Fortsätt bevaka pannkaksfrågan«.

I maj 2013 reagerade återigen de borgerliga. En folkpartist skrev med extra stora och feta bokstäver: »Var är ärtsoppan på torsdagar??«

matkriget-i-riksdagen-2-tidningen-republic.jpg

Precis som i en del skolmatsalar pågår också ett revirkrig mellan de starka grupperingarna. En moderat berättar i maj 2012 att hon »har en liten undran. Vi är många moderater som tycker om att äta lunch längst in i Strömmen. Där äter man ju samma mat som i brickmatsalen men får den serverad. Häromdagen var vi så många moderater där att vi upptog alla bord kl.12.30. Då kommer några S in och blir högljudda och otrevliga och menar att vi inte får göra så. Hur är ›reglerna‹ egentligen?«

Revirkriget är så vitt Re:public erfar ännu inte löst. Det senaste mötet i restaurangrådet ägde rum den 12 december 2013. Flera moderater var då upprörda över att Sabis någon vecka tidigare testat att genomföra en »klimatdag« i köket, på en torsdag, alltså på bekostnad av de traditionella ärtorna, fläsket och pannkakorna.

»Det känns lite väl överförmyndaraktigt att man ska bestämma över huvudet på oss ledamöter vad vi ska äta. Det klarar vi så bra själva att ta beslut om«, skriver en moderat, medan en annan skvallrar: »T. o. m. en känd riksdagsledamot från Miljöpartiet tyckte det var ok att äta en hamburgertallrik på Klimatdagen.«