Néha HirveRe: Public

Skogens illegala väktare

Néha HirveRe: Public
Skogens illegala väktare

I flera år har aktivister levt i kojor för att rädda det som återstår av Hambachskogen i västra Tyskland. I september såg apokalypsen ut att komma, men i oktober vände allt. Fotografen Néha Hirve har följt trädockupanterna.

Bild & text: Néha Hirve
Publicerat den 29 nov 2018

Sedan 1970-talet har Hambachskogen långsamt huggits ner, och hotet från den närliggande öppna brunkolsgruvan kommer allt närmare. Men en grupp eko-aktivister som kämpar mot landets största energiföretag, RWE, har slagit sig ner i skogen.

Ockupationen speglar den pågående politiska och miljömässiga brunkolskonflikten i Tyskland – för samtidigt som 35 % av landets energi kommer från förnybara källor är landet fortfarande världens största brunkolsbrytare. 2012 började aktivisterna bygga och bo i trädkojor i skogen som ett sätt att skydda den. De har arrangerat både fredliga protester och olydnadsaktioner, men har ofta blivit negativt porträtterade i media. För mig var det viktigt att närma mig gruppen på ett icke-dömande sätt, olikt mycket av den mediabevakning jag tidigare hade sett. Det var svårt att bygga förtroende eftersom många av aktivisterna är bittra över att bli porträtterade som »eko-terrorister« eller »extremister«. Jag föredrog att fokusera på de lugnare tillfällena i aktivisternas liv, och samarbetade med dem för att visa deras mänskliga, känsliga och roliga sidor. Den första september i år kom till sist den apokalyps som aktivisterna har förberett sig för i alla dessa år. Polisen gick in med en enorm satsning och började systematiskt att vräka skogens illegala invånare och gripa dem samtidigt som de förstörde trädkojorna. Detta pågick i fem dygn innan en journalist dog i en olycka vilket tillfälligt stoppade insatsen.

I oktober fick aktivisterna en oväntad delseger när en domstol meddelade att den 12 000 år gamla skogen inte får avverkas förrän det blivit utrett huruvida skogen är hem åt skyddade arter. Den tyska grenen av miljöorganisationen Jordens vänner, som har drivit frågan, menar att Hambachskogen härbärgerar den sällsynta Bechsteins fladdermus.

h009_06.jpg
h033_06.jpg

Rufnex och Sky poserar för ett portträtt. De håller på att bygga sin egen trädkoja tillsammans. Det är ett intensivt arbete.

h014_04.jpg
h029_07.jpg
h031_04.jpg
h028_10.jpg

Många av aktivisterna vill vara anonyma och är därför maskerade.

h031_07.jpg

Pink, en av ockupanterna i Hambacherskogen, utanför sin husvagn på ängen.

h026_10.jpg
h039_10.jpg

Ett torn är förstärkt och stegen uppdragen inför en förväntad vräkning. Aktivisterna tänker inte komma ner förrän de blir tvångsförflyttade. I tornet har de förnödenheter för åtminstone några dagar.

h037_06.jpg
h008_07.jpg
h038_02.jpg

En aktivist grips efter att ha blivit nedtagen från en trädkoja med en lyftkran.

h010_10.jpg

Hole surfar nedför en grushög. Det är mycket dödtid mellan aktionerna. Och aktivisterna måste hitta egen underhållning.