Lena MuchaRe: Public

COLOMBIAS SISTA BARNSOLDATER

Lena MuchaRe: Public
COLOMBIAS SISTA BARNSOLDATER

Med löften om kärlek, frihet och revolution lockas tonåringar in i ELN, Colombias största gerillaarmé efter att Farc lagt ner. Fotografen Lena Mucha har besökt ett kollo med blodsmak.

Text och bild: Lena Mucha
Publicerat den 20 november

Efter att rebellgruppen Farc la ner sina vapen förra året blev ELN, Nationella befrielsearmén, landets största gerillagrupp med uppskattningsvis 2 000–2 500 beväpnade personer. Tonåringar ansluter till ELN av olika skäl: löften om kärlek, tron på ELN:s politiska krav på radikala sociala och ekonomiska reformer, att fly våld i hemmet eller ett sätt att finna mening i livet. De stridstränas i ett avlägset läger i den fattiga regionen Choco. Samtidigt ser landets fredsförhandlingar ut att bryta samman, efter en rad ELN-attacker mot poliser och andra mål det senaste året och valet av en ny högerorienterad president som tillträdde i augusti. Ibland ser det ut som barn på sommarkollo, men barnens roll i en komplex politisk situation är i själva verket mycket olycksbådande. ELN förbereder sig för krig.

32.jpg
17.jpg
6.jpg

»Jag samarbetade med ELN, men de berättade att polisen letade efter mig och det enda sättet att komma undan var att ansluta mig till rebellerna i bergen.«

28.jpg
9.jpg
8.jpg
16.jpg
1.jpg

»Jag har alltid gillat gerillan, till och med som ung flicka var jag imponerad av hur de slogs för vårt folk och hur de behandlade vårt lokalsamhälle.«

15.jpg
4.jpg
48.jpg