Häxorna som säljer hopp

Häxorna som säljer hopp

Kommunismens fall och internet har gjort att häxnäringen blomstrar i Rumänien. De spår inte längre händer på gatorna utan marknadsför sig nu i sociala medier och bjuder sedan hem kunderna. En del rumäner menar att häxorna lurar till sig pengar – medan andra är rädda för dem. Men många söker också hjälp för kärleksbekymmer och livsval. Lucia Sekerková har besökt några av de romska häxorna, i och omkring Bukarest, som har gjort business av sina krafter.

Bild & text: Lucia Sekerková
Publicerat den 7 nov 2018

»Älskar du någon i hemlighet? Skulle du vilja veta om det är den rätta att starta en ny relation med? Ser du ingen utväg ur din situation? Du ska veta att jag kan hjälpa dig. Ring mig eller skicka ett meddelande. Gud välsigne dig.«

Ett inlägg från AURELIA ARDELANCA på hennes Facebooksida.

SKV_9038-Edit.jpg

»Mitt uppdrag är att göra gott och jag är som gladast när folk är tacksamma, tillfredsställda och ler för att jag har hjälpt dem.«

DANUSIA

SKV_0664.jpg
SKV_9060.jpg
rf_bp_2014_ls_3r_l_sekerkova_zfk300_bukureštské_veštice_0012.jpg
img033.jpg

»Jag kallar inte mig

själv häxa. Det bär på

negativa konnotationer.

Folk tror ofta att jag gör

dåliga saker. Det är inte

sant. Jag föredrar att

kalla mig själv sierska

eller ›healer‹ «

SUNITA

SKV_1770 2.jpg
SKV_7149.jpg

»Det fanns en politiker som

hette Alin Popoviciu. Jag sa åt

honom att om han inte backar

ska jag se till att han hamnar

i rullstol. Jag sa åt honom att

lämna häxorna ifred om han

inte ville bli förlamad!«

BRATARA är en av många rumänska häxor som protesterade mot den lag som Popoviciu föreslog för att beskatta häxor och sierskor. Förslaget drogs tillbaka efter att några politiker blev rädda för att drabbas av förbannelserna.

img037-2.jpg

»Vårt liv är inte enkelt och en sann häxa ska inte ha det lätt.«

SOFIA

SKV_8845.jpg
SKV_6978.jpg

»Jag kan inte tjäna pengar på mänskliga tragedier om jag inte vet hur jag ska lösa dem. Cancer är ett bra exempel. Om en läkare inte kan hjälpa dig med din cancer så kan inte heller en häxa det. Kanske kan hon det om hon är en äldre häxa. Men vi är inte Gud så vi kan inte hjälpa alla.«

ORIANA

SKV_9437.jpg

»Jag kommer att göra många ritualer ikväll för folk som inte har en lycklig kärlek. Jag kommer att koka mina växter till en kärleksdryck. Alla som har behov av denna ritual, lämna mig ett meddelande.«

Ett inlägg från AMALIA på hennes Facebooksida.

rf_bp_2014_ls_3r_l_sekerkova_zfk300_bukureštské_veštice_0013.jpg

»Först går de till en läkare

men de kan inte hjälpa dem

för det handlar om något

andligt, något mentalt, och

bara en häxa kan hjälpa.«

MARIA CAMPINA

SKV_9410.jpg
SKV_9322.jpg

»Jag jobbar med spöken och de låter mig inte prata utan att det kostar.«

BRATARA

SKV_7845-Edit.jpg

»En tjej kan komma till mig

för att få hjälp när hon vill

ta livet av sig för att hennes

pojkvän lämnat henne.

Jag hjälper henne och hon

begår inte självmord. Ändå

respekterar folk inte oss.«

MIHAELA

SKV_1326-Edit.jpg
SKV_1127.jpg

»Mycket har förändrats. Min mormor levde som kringresande. Kunderna besökte oss. Idag kan jag spå framtiden online via Facebook eller annan media men ritualerna är samma som förut.«

VANESSA

SKV_0804.jpg

»Barn! Sluta skriv till mig! Jag sysslar inte med det. Mina trollformler är för vuxna! Inte för era prov! Snälla, skriv aldrig till mig igen!«

Ett inlägg från VANESSA på hennes Facbooksida.

SKV_1159.jpg