KLUBBARNA SOM FOSTRAR DEN MANLIGA ELITEN

KLUBBARNA SOM FOSTRAR DEN MANLIGA ELITEN

Delta Kappa Epsilon och andra manliga studentföreningar i USA skolar landets manliga elit i sexism och odlar en härd av giftig maskulinitet. Det menar Andrew Moisley, som fotograferat »frat boys« i åtta år. Nu offentliggörs bilderna.

Bild: Andrew Moisley
Text: Julia Lundberg
Publicerat den 4 december 2018

År 2010 marscherade studentföreningen Delta Kappa Epsilon genom Yale-universitet och sjöng »No means yes, yes means anal!« (»Nej betyder ja, ja betyder analsex!«).

– Studentföreningar är platserna där problematisk och giftig maskulinitet odlas, sammanfattar fotografen Andrew Moisey fenomenet med »frat boys« till Time Magazine. Under åtta år fotograferade han sin brors separatistiska förening på Berkeley-universitetet i Kalifornien, och nu publiceras bilderna i boken The American Fraternity. Den ger en inblick i en gränslös värld av hemligt svurna eder, sexism och alkohol som får pojkklubben i filmen Döda poeters sällskap att framstå som en trevlig syjunta. The Guardian uppger att frat boys våldtar tre gånger oftare än andra manliga studenter, och enligt en BBC-dokumentär från 2016 har 22 studenter i USA dött när de svurits in i en studentförening.

– Kulturen som skapas i ett studenthus (fraternity house) smittar resten av landet – särskilt när studentbröderna blir ledare, säger Andrew Moisey.

I slutet av boken finns en lista med namn. 75 procent av alla manliga presidenter, senatorer, domare och högt uppsatta chefer i modern tid har enligt Moisey deltagit i manliga studentföreningar.

176.jpg
135.jpg
064.jpg
037.JPG
073.jpg
111.JPG
126C.jpg
103.jpg
147.JPG
077.jpg
158.jpg