Magisk kontroll i Kinas totalitära poängsystem

Magisk kontroll i Kinas totalitära poängsystem

De »pålitliga« ska få gräddfiler i vardagen »medan det ska bli svårt för de tvivelaktiga att ta ett enda steg«. Så beskriver den kinesiska regeringen sin vision för hur befolkningen ska kontrolleras år 2020. 200 miljoner kineser är redan med i ett pilotprojekt. Re:public följer med Joy Zhang på en magisk vardag i Shanghai.

Text: Amy Hawkins
Bild: Matjaz Tancic
Översättning: Elin Samuelsson
Publicerat den 26 april 2018.

Det är lunchtid i Shanghais affärsdistrikt och hotpot-restaurangen Gelaoguan är fullpackad med matgäster. Väggmålningarna skriker ut starka färger och ljudnivån är hög i lokalen, besökarna sitter samlade runt grytor med rykande het buljong. På varje bord brinner små gasbrännare som håller buljongen varm, och grytorna trängs med tallrikar fyllda med olika sorters kött och grönsaker som ska doppas i buljongen. Sällskapen delar på all mat och sträcker sig över borden för att få tag i de bästa bitarna av ankinälvor.

_MAT5690_webb.jpg

Hungriga kontorsarbetare kan räkna med att få vänta upp till ett par timmar innan ett bord blir ledigt. I Kina där många är beroende av sina telefoner innebär en sådan väntan en hel del skärmtid. Det kan handla om spel som Tabikaeru, som går ut på att ta hand om en tecknad groda på luffen, eller om att chatta med sina vänner och lägga upp bilder på sociala medier. Och att använda mobilen under så lång tid innebär att batterierna snart tar slut.

Som tur är kan 28-årige Joy Zhang ladda sin telefon gratis på en laddningsstation utanför restaurangen. Hon arbetar på marknadsavdelningen på ett finansbolag i närheten och är stammis på Gelaoguan. Laddningsstationen passar Joy perfekt eftersom hon är något av en mobilmissbrukare. Förutom att hänga med i vad som händer bland hennes många sociala kontakter så volontärarbetar hon också på ett företag som anordnar kurser i engelska på sommarläger för ungdomar. Det plingar konstant i telefonen.

Laddningsstationen drivs av Alipay, betalningstjänsten som enligt egen uppgift har 520 miljoner användare i Kina. De flesta som vill använda stationen måste betala pant på motsvarande 130 kronor, men Joy slipper av- giften eftersom hennes Sesame Credit-poäng står på 766. Alla som har över 600 poäng är garanterade gratis laddning.

Det är som ren magi i vardagen.

Sesame Credit är Alipays integrerade kreditbedömningssystem. Poängen baseras på användarens köpvanor och sociala möns- ter, som Alipay har en mängd information om tack vare att nästan alla transaktioner enkelt kan göras på telefonen. Hur de exakta algoritmerna ser ut är inte känt, men det finns vissa parametrar som garanterat höjer poängen. Enligt Sesame Credits teknikchef Lu Yingyun, som citerades i ett reportage i det kinesiska nyhetsmagasinet Caixin häromåret, bedöms en person som spelar mycket datorspel vara lat, medan en person som ofta köper blöjor anses vara en mer ansvarstagande medborgare, eftersom den förmodligen är förälder. Företagets affärsutvecklingschef Deng Yiming uttalade sig i samma reportage. »En person med en bekantskapskrets där flertalet har höga kreditpoäng är förmodligen en person som inte missköter avbetalningen på sina lån.«

Alla nya användare börjar på olika poäng, beroende på tidigare köp och annan personlig information. Man kan max ha 950 poäng, och allt över 700 poäng anses bra. Att registrera sig hos Sesame Credit är frivilligt, men det handlar snarare om att gå ur än att gå med. Enligt den amerikanska tidskriften Wired har Alipay 200 miljoner registrerade användare.

Alipay, som drivs av e-handelsjätten Alibaba, är medvetet hemlighetsfullt om vilken sorts information som kan höja eller sänka poängen, men ju mer man använder Alipay desto bättre, och desto större tillgång till förmåner – som laddningsstationen utanför Gelaoguan. Den glada, bekymmerslösa och förmögna Joy Zhang, med sina sprillans nya Adidasskor och sin Mulberry-handväska, använder tjänsten med förtjusning. Hon lever på många sätt den kinesiska drömmen. Hon kommer från trygga uppväxtförhållanden i Shanghai, har haft möjlighet att studera utomlands och har kunnat utnyttja sina universitetspoäng för att få ett bra jobb hemma i Kina. Nu arbetar hon med marknadsföring, men hon läste näringsvetenskap på University of Bristol, vilket förklarar hennes intresse för mat – inte minst för hotpots. Med en finsmakares känsla för detaljer berättarhon om maten som dukats upp framför oss på bordet. Förutom ankinälvorna finns här inälvor från ko, som man »bara måste testa«, strimlor av lammkött och en rad olika mystiska såser, som Joy vänligt nog berättar om, en i taget.

För att kompensera för sitt stora matintresse utövar Joy flera olika extremsporter. Nyligen hoppade hon fallskärm i Schweiz och i Dubai, och hon passade även på att testa skärmflygning. Under det kinesiska nyåret åkte hon på skidsemester till Sydkorea med familjen för att »uppleva den olympiska atmosfären«.

Joy Zhang arbetar inom finansvärlden i Kinas ekonomiska centrum. Hon är nygift i ett land där traditionell familjebildning fortfarande värderas högt, och hon har en tillräckligt bra inkomst för att kunna resa regelbundet. Livet, liksom Kinas regering, har behandlat Joy väl, och hon har nästan ingenting att oroa sig för i sin fulländade vardag.

Man glömmer liksom bort det där med integriteten.

Poängen ökar ju mer man använder sin kredit, på liknande sätt som kreditsystem fungerar i västvärlden. Förutom informationen som samlas in om ditt beteendemönster ökar din poäng om du registrerar din akademiska examen, ditt körkort, din hemadress och ditt personnummer. Med den informationen ökar även företagets chanser att övervaka minsta lilla steg du tar.

_MAT5772.JPG

Joy är på många sätt den perfekta ambassadören för Sesame Credit. Hennes höga poäng är ett resultat av daglig användning av Alipay, allt från att köpa frukost till att åka tunnelbana och låna pengar. Låntjänsten är ett privilegium för den som har över 720 poäng. Joys vardagsbeteenden gör att hennes poäng hela tiden ökar. Hon har aldrig varit med om att de har minskat.

– Det är som ren magi i vardagen, säger hon.

– Det är så bekvämt!

Joy har dock valt att inte registrera sitt körkort och sin universitetsexamen, eftersom hon oroar sig över vad som skulle kunna hända med uppgifterna om någon stal hennes telefon. Hon verkar inte vara lika orolig över vad Alipay skulle kunna använda informationen till.

Sesame Credit är ett statligt godkänt pilotprojekt, eftersom staten själv vill införa ett system för social kreditvärdighet med målet att alla medborgare ska finnas registrerade år 2020. Enligt statliga dokument som släpptes 2014 ska systemet »tillåta alla pålitliga medborgare att ströva fritt överallt i landet medan det ska bli svårt för de tvivelaktiga att ta ett enda steg«. Människor med låga poäng, som kan ha missat avbetalningar på lån, som inte betalat trafikböter eller som betett sig på ett sätt som anses socialt störande, får inte tillgång till vissa sociala privilegier. Sådana typer av system har redan tagits i bruk, till exempel i form av en lista med 7,49 miljoner låntagare som trotsat domstolsbeslut om återbetalning.

– Dessa statligt sammanställda svartlistor matas in i Sesame Credits bedömningssystem och sänker låntagarnas poäng, säger doktoranden Shazeda Ahmed, som forskar på Kinas system för social kreditvärdighet vid University of California i Berkeley i USA.

En låntagare försvinner från listan när skulden är betald, men det kan ta längre tid att återfå sina Sesame Credit-poäng.

En person som haft problem med svartlistningen, och som inte skulle få det så lätt med Sesame Credit om han registrerade sig, är journalisten Liu Hu, som har ägnat sin karriär åt att blogga om korruption inom regeringen. Han åtalades för förtal 2016 och blev dömd att betala publiceringen av domen i en tillförlitlig nyhetskanal till en kostnad av motsvarande

8 800 kronor. Då han misslyckades med att betala hela summan fråntogs han plötsligt rättigheter som att köpa fastigheter, boka flygbiljetter och åka med vissa tåg. »Det fanns inga papper, inget polistillstånd. Jag fick ingen som helst förvarning« sa Hu till den kanadensiska tidningen The Globe and Mail. »Det läskiga är att man inte kan göra någonting. Det finns ingen att anmäla till. Man sitter fast mitt i ingenstans«.

De negativa konsekvenserna av att ha låga poäng är ingenting som Joy Zhang bekymrar sig för. I stället surfar hon vidare på sin telefon med den kostnadsfria roaming som hon har tillgång till tack vare sin höga kreditvärdighet.

Och när hon åkte till Singapore i februari 2016 prioriterades behandlingen av hennes visumansökan eftersom hon har över 750 Sesame Credit-poäng.

– I stället för att fylla i en massa formulär och behöva stå i kö gav jag dem bara mitt pass och visade mina poäng, berättar hon glatt, med hänvisning till ett känt problem: att kinesiska pass är ett av världens sämsta sett till antalet länder som ger visumfrihet. Joy fick sitt visum efter bara några dagar.

Till vardags använder hon ofta Ofo, en lånecykeltjänst som vuxit explosionsartat i kinesiska städer de senaste åren. Cyklarna kan hämtas och lämnas var som helst för en symbolisk summa på drygt en krona per timme.
De kan användas av den som betalar en pant på motsvarande 390 kronor, eller den som har höga Sesame Credit-poäng. Joy kan nöjt cykla med vinden i håret längs floden Huangpu med vetskapen om att hon gör det gratis (i alla fall i pengar räknat). Ofo finansieras, så klart, av Alibaba, vilket betyder att de får tillgång till ännu mer information om användarnas vardagsliv och hur de rör sig.

Dilemmat om bekvämlighet kontra övervakning kommer ofta upp när det talas om Sesame Credit. Men med låntjänsten har användarna möjlighet att bygga upp kreditvärdighet. Det kan vara avgörande i ett land där de flesta saknar kreditkort och där det kan vara väldigt svårt att ta lån. Att inte äga någon bostad gör det i sin tur svårt att uppnå en respektabel social status i det kinesiska samhället.

– Jag tror att det ökade intresset för Sesame Credit kommer att hjälpa kineserna att bygga upp Kinas kreditsystem, vilket kommer att förändra vår livsstil, säger Joy Zhang.

Det finansiella systemet i Kina blir mer och mer komplext samtidigt som tillväxten saktar in, och regeringen måste hitta ett sätt att stimulera ekonomin utan att tappa greppet om den sociala stabiliteten. Det har funnits en konsensus i Kina om att regeringen förbättrade levnadsstandarden för dem som gick med på att inte intressera sig för politik. När fler och fler välbärgade invånare nu väljer att studera utomlands måste regeringen hitta ett sätt att främja framgången utan att bli hotad av de idéer och de friheter som unga människor får känna på utomlands.

_MAT5859.JPG

Regeringen och Sesame Credits planerade system för social kreditvärdighet är två skilda saker, men de hänger ihop. Alibaba är juridiskt och politiskt förpliktigade att dela med sig av sina uppgifter till regeringen, så staten kommer att ha fullkomlig makt över informationen om sina medborgare.

Det är bara staten som kommer kunna bestämma vem som ska gynnas eller missgynnas i regeringens sociala kreditvärderingssystem, vilket kan bli ett problem för Joys vän Zhang Huichuan, som arbetar i finansbranschen. Zhang är klädd i jeans och grå hoodie och ger inte ett lika elegant intryck som Joy, men även han är en av vinnarna i Kinas ekonomiska boom. Efter studier i Kanada återvände han hem för att gifta sig och skaffa ett bra jobb. Men till skillnad från Joy uttrycker han sitt missnöje med det kinesiska samhället. Mer specifikt: förbudet mot hans favoritspel Counter Strike. Det bygger på det populära datorspelet med samma namn och är ett levande rollspel där deltagarna klär ut sig till soldater och spelar upp krigsscener. Enligt Zhang är han en av Kinas bästa spelare, och han sörjer det faktum att spelet inte är »helt lagligt«.

– Myndigheterna tror att leksakerna är dödliga, det är ett skämt, säger han och tillägger:

– Samhället kommer att förbättras, jag hoppas att rollspelet blir lagligt i framtiden.

Förbudet till trots träffar Zhang Huichuan sina vänner varannan vecka för att skjuta låtsaskulor på varandra. Även han är en entusiastisk Sesame Credit-användare, men han är en aning mer vaksam över regeringens auktoritära kontroll än vad Joy är. Han använder bitcoins flitigt, främst för att tjäna pengar, men han är medveten om att kryptovalutan också har blivit föremål för statens inskränkande regelverk. Sesame Credit har underlättat både hans och Joys liv, men bara i enlighet med en sträng uppsättning statliga regler.

Även om hon är entusiastisk över Sesame Credits potential är Joy Zhang inte helt omedveten om systemets möjligheter att kunna komma för nära inpå privatlivet.

– Ibland oroar jag mig över min integritet. Det är därför jag inte registrerat min hemadress eller min legitimation, även om det skulle kunna höja min poängställning, säger hon fundersamt.

Alla i Joys närhet använder Sesame Credit.

– Det är så smidigt, som när vi går ut och dricker öl till exempel och ska dela på notan. Man glömmer liksom bort det där med integriteten. Det skulle vara konstigt om man inte använde det.

_MAT5980.JPG