Skamlöst i Saudi

Fotografen Iman Al-Dabbagh har följt saudierna som vägrar att skämmas. De som skapar rum för motstånd både i hemmen och på gatorna, och som trots tabun fortsätter att dansa med yviga gester, måla för att det är roligt och spela för att det låter högt.

Bild: Iman Al-Dabbagh
Text: Christopher Holmbäck
Publicerat den 17 maj 2018

Sedan 2012 har Iman Al-Dabbagh fotograferat saudiska dansare, musiker, graffare och andra djärva konstnärer som det konservativa samhället inte vill veta av. De ägnar sig åt vad som på arabiska kallas »3eib«, ett centralt begrepp i Saudiarabien som används i hemmet, i skolor och i samhället för att markera det som är socialt olämpligt, skamligt eller tabu.

Iman Al-Dabbaghs pågående fotoprojekt Shame(less) är en berättelse om motstånd, om striden mellan samhällets förväntningar och att följa sitt hjärta, och om hopp för kommande generationer.