FINGRET MOT MAKTEN

FINGRET MOT MAKTEN

»Det rena fingret«, som inte doppats i röstbläck, blev i sommarens val i Kambodja en symbol för en nationell röstbojkott och en protest mot upplösningen av oppositionspartiet CNRP. Anhängare av bojkotten anklagades för förräderi och det styrande partiet, CPP, vann valets alla mandat. Re:public undrade: Varför valde du att inte rösta? Hur upplever du det politiska läget?

Text & bild: Malin Annie Jansson
Publicerat den 8 januari 2019

Photo_1GRASKALA (kopia).jpg

Anonym

Enhetschef på en organisation för mänskliga rättigheter, 38 år.

ÅRETS VAL KÄNDES meningslöst. Jag vill inte rösta i ett val där den enda vinnaren är ett parti som förbjudit det största oppositionspartiet och använder rättsväsendet till att slå ner på media och civilsamhälle.

NÄR VI PÅ NGO:erna gör våra jobb och påpekar orättvisor kallar regeringen oss för oppositions- sympatisörer. Inför valet har folk pressats: CPP erbjöd $5 per person till dem som deltog i deras kampanjmöten och på valdagen kom en myndighetsperson till mitt hus och visade hur vi skulle kryssa i CPP på röstkortet. Jag har hört från statsanställda att deras fingrar inspekterades när de kom tillbaka på jobbet. Om ditt finger inte var doppat i bläck så kommer du att få problem. Dessutom hävdar den nationella valkommittén att valdeltagandet skulle varit 82 procent, det tror jag inte på.

Photo_2GRASKALA.jpg

Anonym

Tuk-tuk-chaufför, 36 år.

JAG LITADE INTE på någon i det här valet, därför ville jag inte rösta. CPP, som var de enda möjliga vinnarna, gör min vardag mer komplicerad. Förr, när de hade mindre makt, så behövde jag till exempel inte betala mutor när jag skulle förnya min motorlicens.

JAG KÄNNER MÅNGA som inte ville rösta men som gjorde det bara för att inte få problem. Innan valet kom det okända män till mitt hus. De sa inte vilka de var, men de snokade runt och frågade om vi skulle rösta. Jag ljög och sa ja, och försökte byta ämne. Jag vet att de var från CPP. Situationen är smärtsam. Kambodja är inte längre en demokrati för folk vågar inte prata öppet om politik eller åsikter. Jag blev så glad när jag såg att folk visade fram sina rena fingrar på sociala medier. Då kunde jag se vilka av mina vänner som jag kan prata med.

»Det är min rätt att inte rösta när regeringen inte uppfyller mina kriterier för demokrati.«

Photo_3GRASKALA.jpg

Anonym

Miljöaktivist, 29 år.

JAG PUBLICERADE en bild av mitt finger på Facebook för att visa att det är min rätt att inte rösta när regeringen inte uppfyller mina kriterier för demokrati. Jag tror att jag undvek arrestering på grund av att jag valde mina ord noggrant.

EN VÄN SOM gjorde samma sak men som i sitt inlägg uppmanade folk att inte rösta, tvingades att skriva ett ursäktsbrev till CPP, för att undvika allvarligare konsekvenser. Jag har själv blivit arresterad en gång när jag deltog i en protest och jag får ständigt hot från fejk-konton på Facebook när jag yttrar mina åsikter. Nu när pressen har begränsats, journalister har flytt landet och alla tv-kanaler bara visar glada nyheter, är sociala medier det enda stället där vi kan uttrycka oss. Det är därför det har spelat en stor roll under det här valet.