ENVISA KROPPAR I VÄGEN FÖR USA

ENVISA KROPPAR I VÄGEN FÖR USA

Maeda Shizuko har protesterat mot USA:s militära närvaro på Okinawa sedan 1995, då amerikanska soldater våldtog en tolvåring. Idag är hon en av dem som tre gånger om dagen sätter sig i vägen för lastbilarna som ska lägga grunden för en ny amerikansk militärbas.

Text: Christopher Holmbäck & Alexander Mahmoud
Bild: Alexander Mahmoud
Publicerat den 30 maj 2019

»Jag har demonstrerat i 24 år. På Okinawa har himlen, havet och marken blivit Amerika.«

VARJE DAG FÖLJER samma mönster. På morgonen kliver de på bussen i Naha och efter en och en halv timme kliver de av i Henoko och hänger i sitt egenbyggda läger. Klockan 9 kommer lastbilar med sand eller annat byggmaterial som ska lastas av för att bygga den nya militärbasen. Demonstranterna blockerar vägen. Poliserna plockar bort dem. Demonstranterna återvänder till sitt läger i närheten. Proceduren upprepas sedan när lastbilarna kommer igen, klockan 12 och klockan 15.

– Man måste offra familjen, jobbet, allt det, för att kunna vara här och demonstrera, säger Atsuko Tsuruta, född 1953.

– Jag åker hit två eller tre gånger i veckan. Jag önskar att jag bara kunde vila hemma, äta lunch, äta middag, festa, men det går inte. Jag måste ut hit och blockera.

Det breda, folkliga motståndet mot USA:s tunga militära närvaro på Okinawa tog fart på allvar 1995, efter att tre amerikanska soldater gruppvåldtagit en japansk tolvåring. Året därpå kom USA och Japan överens om att flytta basen till det mer glesbefolkade Henoko. Men många Okinawabor vill inte ha USA på ön över huvud taget. Amerikanska baser ockuperar omkring en femtedel av ön, som har en personalstyrka där på omkring 50 000 personer.

– Jag har demonstrerat i 24 år. På Okinawa har himlen, havet och marken blivit Amerika, säger Maeda Shizuko, född 1935.

_AAM4495.jpg

USA ÄR DOCK INTE på väg att lämna. Öns läge är strategiskt för den stormakt som vill hålla koll på vad Kina sysslar med i Östkinesiska havet. Shizuko menar att det förhåller sig tvärtom.

– Så länge det finns amerikanska baser i Japan kommer Kina och andra länder att vilja ha inflytande.

I över ett decennium har demonstranterna arbetat efter samma taktik: att sätta sig i vägen för lastbilarna som kommer med byggmaterial.

Nyligen hungerstrejkade en demonstrant i fem dagar vilket rapporteras ha tvingat fram den lokala rådgivande folkomröstning som genomfördes på Okinawa. 70 procent motsatte sig att den nya basen skulle byggas. Den nationella regeringen meddelade omedelbart att basen ska byggas ändå och att den ska vara färdig om fem år.

– Det är ett övergrepp på naturen och på hela ön, gjord av främmande krafter, säger Atsuko Tsuruta som inte tänker ge upp.

– Jag kommer att må dåligt om jag inte är med i demonstrationerna.

RGB_AAM4021.jpg