Re: Public

HEMLIGA ÖNSKNINGAR

Re: Public
HEMLIGA ÖNSKNINGAR

Gå i armkrok, prata känslor, bära klänning. Det är exempel på saker svenska män skulle vilja göra men inte vågar. Re:public ställde frågan »Vilka feminina grejer skulle ni killar göra om det var socialt accepterat?« på sociala forum som Flashback. Svaren visade att lusten att göra kvinno-kodade saker var lika stor som självklarheten att inte bryta mot normen. I ett världens mest jämställda länder, där kvinnor länge kämpat för frigörelse, lever mannen fortfarande i ett socialt fängelse.

Text: Izabella Rosengren
Bild: Jocelyn Van Daal
Publicerat den 17 juni 2019

 

»Jag skulle måla naglarna! Tycker att det är väldigt fint.« 
/valter-eggon

»Pedikyr, någon som pillar med mina fötter, filar och fejar hade varit gött.« 
/torst3n

»Att lägga en diskret makeup så man inte ser ut som ett svettigt skithål när man går på fest verkar rätt smidigt också.« 
/alexblmqvst

»Dricka alla ›tjej drinkar‹ på krogen.«
/Captinhero

»Det enda jag verkligen kommer på är väl att visa och proklamera mer när någon gör mig ledsen eller sårad. Där har jag en spärr som säger att det stänger jag in och håller för mig själv. Eller att man visar det genom att bli arg. Skulle vara skönt att kunna säga rakt ut att ›det där sårade mig‹ istället för att trycka ner känslan eller reagera med aggression. Jag menar inte att jag måste böla över saken mer att man skulle kunna sätta ord på det hela. Men samtidigt känns det skönt att inte hela tiden behöva gå runt och känna sig kränkt och prata om allt hela tiden, fan va segt tiden skulle gå då.« 
/appael

»använda foundation så att min hy hade sett lite mjukare och finare ut! Jag har en hang up på len hud. De flesta tjejer (även om de tycker att de inte har en fin hy) har det, så jävla mysigt är det att känna på!«
/TjuvenFerdinand

»Fruktdoftande parfym. Kollektivtrafiken skulle iaf bli mycket mer uthärdlig om folk slutade tro att det är alfa att spruta på Armani av starkaste odör.« 
/mschief

»Skulle vilja ha en handväska. Nu vet jag att det finns handväskor för män...men det känns bra jävla pinsamt iallafall så det får vara.« 
/EternalGlory

»Makeupen klarar jag mig utan, men klänning/kjol på sommaren vore kanon istället för att gå o svettas i långbyxor (mitt jobb kräver långbyxor oavsett om det är 33 grader). Är faktiskt sjukt avundsjuk att tjejerna har den förmånen!«
/Roland Jansson

»Gå i sarong varma sommardagar, då det är väldigt soft klädsel och fläktar skönt.«
/Kad1

»Jag måste erkänna att jag är lite bitter på alla tjejkläder med fina mönster och färger. Det är klart att killar kan ha mönster, och färger också för den delen, men det blir ändå aldrig samma sak.« 
/tomtoddler

»Sticka vantar eller tröjor till mina söner.«
/Knivur-273

»Jag skulle flirta och ragga utan att känna skuld och skam. Jag vet, att enligt rådande diskurs eller medias hegemoni, är det inte okej att göra det som man/kille idag...«
/mystic_handyman

»Kunna gå utomhus utan att behöva se ut som stålmannen varje gång. Ja, det är på riktigt. Tittar man ner i marken mer än 5 sekunder av den tid man går så tror folk att man är blyg och en mes. Jobbigt att göra när man inte är på humör eller bryr sig egentligen, men folk tar saker för givet. Hade kunnat vara mer feminin i det avseendet att man sluppit sträva efter att vara självsäker i alla lägen. Åter igen något man inte behöver göra snarare än att göra. Tror ett mönster uppstår här? Ah så många manliga krav som hade försvunnit. Inte lätt att vara man.« 
/Brunbevern

»Möjligen gå omkring i klänning ibland, det verkar vara ett rätt praktiskt plagg (om det finns gott om fickor).« 
/glasskamp

RGB_illustration_jocelyn_02.jpg

»Empati tycker jag faktiskt skulle kunna vara mer accepterat bland män. Den förmågan har kvinnor mycket bättre känsla för än män.« 
/Leipreachan

»Möjligtvis någon handväskhistoria. Går ibland runt med en vårjacka mitt i sommaren bara för auxilliära fickor.«
/Djungeltrumman

»Jag hade burit kjol. Verkar riktigt soft.«
/Erikavpommern

»killkläder är oftast simpla, enkla, lättanvända plagg. Men det finns ingen kreativitet. En tjej har ett för stort urval av plagg, och killar för lite. En tjej har också oftast större frihet när det gäller design – och typ av plagg. En tjej kan ju även använda alla plagg en kille kan använda – en kille kan inte använda plagg som tjejer använder. En kille i klänning, leggings och klackar funkar inte – men en tjej i skjorta, jeans och sneakers funkar.« 
/ContentBreath

»Dricka cider och alkoläsker såsom Smirnoff Ice och Mike’s Hard Lemonade.«
/BarryHero

»Att ha vinkväll och prata känslor skulle jag göra i högre utsträckning om även mina killkompisar ville göra det.«
/BaraBiffen

»Gå i armkrok med en kär vän på stan för att känna ökad närhet till denne.« 
/mrtowlie

»Köpa en Audi TT.« 
/Hybrid_

»Vara ärlig om hur ohändig jag är – och be någon annan skruva ihop möblerna åt mig.«
/RedX

»Det spelar egentligen inte så stor roll vad man gör, eftersom det alltid kommer finnas någon som inte accepterar dig. Det går inte att vinna.« 
/noxav

»Kan faktiskt inte komma på något. Jag brukar sitta ner när jag kissar när jag är hemma, det är den enda ›feminina‹ grej jag kan komma på som jag uppskattar. Allt annat verkar vara obekväma, tidskrävande eller dyra grejer som jag helst slipper, t.ex. raka benen, gå i högklackat, dricka cider (istället för öl), vicka på rumpan och gråta offentligt.« 
/EnLitenMan

»Bära kjol.« 
/Sugminstorasalta

»Kanske inte något jag skulle vilja göra, men jag är avundsjuk på hur otroligt större sortiment bland kläder tjejer/kvinnor har jämfört med män. Gå in på valfri H&M – herravdelningen är kanske 1/5 av butiken, resterande är barn och kvinnor.«
/ContentBreath

»Hade nog kört på mer damparfym. Luktar bättre än herrarnas muskiga alternativ tycker jag.«
/hestetaren

»Gå på toa med kompisar o snacka om brudar.« 
/SnosmumrikeN

»Jag skulle vilja visa när jag är kränkt eller sårad. Där har jag en spärr som säger ›det stänger jag in och håller för mig själv‹. Det skulle vara skönt att kunna säga rakt ut att ›det där sårade mig‹, istället för att trycka ner känslan eller reagera med aggression. Jag menar inte att jag måste gråta över saker, mer att jag skulle vilja kunna sätta ord på det hela.«
/ReclaimYourMind

»Möjligtvis att jag hade dansat balett när jag gick i grundskolan. Kände en dragning till att knarka och slåss men såg även det vackra att dansa till Tjajkovskij. Det var en konstig period.« 
/lugna ner dig

»Prata mer om mina känslor och psykiska ohälsa.« 
/svensktrovhal

»Inget. Jag skulle tvärt om vilja att vissa ›tjejgrejer‹ var socialt oaccepterade. Till exempel så vill jag inte bli kramad av någon bara för att vi inte träffats på ett tag.«
/Alleballe

»Gå till frisören oftare. Prova fler klädesplagg innan jag köper ett av dem. Städa och tvätta mer hemma (brukar bli en storstädning som lumpen lärde en, fast i månadsslutet då). Kanske fråga polarna hur de tycker man ser ut på ett rent platoniskt sätt.« 
/bitamin-CE

»Börja rida. Egentligen bryr jag mig inte om kärringstämpeln men tror att folk skulle tro att jag var ett peddo om jag skulle började hänga på stallet med en massa småflickor. Som kvinna hade jag kommit undan med det.« 
/langaocb

»Möjligtvis makeup faktist. Det hade varit intressant och se om man faktist sett bättre ut med det, även som man.« 
/alexblmqvst

»Rent generellt kan jag säga bära långklänning. De där riktigt stekande dagarna när det är typ 28+ i skuggan och du svettas ihjäl vad du än har på dig, men du får inte ta av dig något mer plagg för då får du konstiga blickar. Så kommer det förbi ett tjejgäng i långklänning som har det luftigt och gött i ett tunt plagg. Lite avundsjuk blir man faktiskt i sin t-shirt och jeans. (Shorts är stort no-no för mig).«
/hundenkattenglassen

»Är ingen drinkperson men har hänt att jag skitit i att köpa för jag inte vet om jag kommer få nåt färgglatt med frukt och paraply i ett spejsat glas.« 
/AnOldBeginning

RGB_Illustration_jocelyn_01.jpg

»Få min vilja genom att gråta.« 
/radome9

»Vinkväll med känslor och sådant skulle fler killar må bra av tror jag. Behöver inte vara vin dock, men att prata om hur man mår med varann kan vara nyttigt.«
/InnoPerp

»Håller med tidigare talare att jag nog hade velat vara öppnare med mina känslor och faktiskt tala ut med vänner ibland, i nyktert tillstånd vill säga.« 
/Frisim

»kom ihåg att under mina grundskoleår så var jag rätt avundsjuk över hur tjejerna hade emotionell öppenhet och närhet. Man var ju tvungen att vara grabbig som kille och inte prata om sina känslor eller vara fysiskt nära någon. Det var rätt ensamt och deppigt. Alla behöver ju någon form av både emotionell och fysisk närhet och att inte bli tillåten det pga att sociala normer tvingar en till att vara stängd och ›cool‹ är ju inte hållbart ur ett perspektiv av mental hälsa.«
/Hoiafar

»Hängt ute i stall mer. Hästar är djävligt roliga djur, lite som förvuxna hundar man kan rida på.« 
/torst3n

»hade det varit skönt att vara kvinna i vissa situationer, t.ex. när man ska ta föräldraledigt från jobbet. Pappamånader må vara lagstadgade men om man har ett lite mer kvalificerat jobb så är det inte direkt några glada miner från chefen eller kollegorna när man annonserar att man tänker vara hemma med ungen som man. Hade jag varit kvinna så hade ingen jävel sagt något.«
/Germanofil

»Jag skulle fråga öppet om var det finns bra massagesalonger. I nuläget skulle jag dock bli klassad som pervo med happy ending fantasier.« 
/mr.nyman

»Jag hade gärna gått i kjol eller sarong. ›Morgonrockskänsla‹ hela dagen och förbannat skönt inte mist varma sommardagar. Dessutom mår mannens paket bättre av luftiga utrymmen.« 
/KiteOnTile

»Bära en luftig och härlig klänning på sommaren. Alla som testat en klänning vet hur befriande och skönt det är. Riktigt irriterande faktiskt att män ej ›får‹ bära klänning.«
/mrtowlie

»Säga att jag är kåt utan att bli kallad äckel.« 
/Kent-Herbert

»Kvinnor har helt klart lagt beslag på en massa olika typer av kläder som män nu inte kan ha. Urringade tröjor vore najs.«
/estone

»Vara barnledig i 5 år.« 
/FetLeffe

»Ha leggings bland folk, byxor som ser respektabla ut är så obekvämt.«
/schwimmente

»Jag låter som värsta transan med nagellack och stringtrosor men det är sånt som jag vill testa.« 
/valter-eggon

»Leggings, smink, högklackade skor, minikjol.« 
/Guesswhothrowa

»Jag och många killar i min närhet skulle absolut må bra av att prata mer känslor. Jag försöker att göra det alltmer och känner väl egentligen inte att det de sociala reglerna som hindrar oss numera. Men fortfarande finns det gamla stereotyper kvar och jag märker att de också reproduceras emellanåt.«
/johnthedickholmes

RGB_Illustration_jocelyn_03.jpg

»Att vara hemmaman hade varit nice.«
/Enoch.Thulin

»Slutat gymma och äta så mycket mat. Hade med gott samvete kunnat vara tunnare. Fast det är väl mer vad man INTE gör än vad man gör, fast ni hajar nog vad jag menar eftersom det inte är socialt accepterat att vara tunn och man.«
/Brunbevern

»Gå i klänning, jävligt skönt på sommaren. Kommer ihåg en festkväll med en kompis som har afrikansk fru, vi fick alla låna varsin ›klänning‹ och gick runt i. Det var mer som en gardin man surrade runt sig, men bekvämt som fan var det i alla fall.«
/InnoPerp

»String i spets! Har en fantastisk rumpa, härlig spännande känsla också, lite den förbjudna frukten över det hela tror jag! Eller vafan, hipster eller vad som helst egentligen, bara dom är snygga.«
/AnalJesus

»Ja, kjol eller klänning. Tänk att gå ut med klänning utan underkläder när det är 30 grader varmt på sommaren.« 
/raggarsvin

»Äga en Prius.« 
/-jimmy

»Ha rattmuff året runt.« 
/Meaganeowner

»Visat mer känslor.« 
/gefundenes

»Vet inte om det är off topic men skulle fler kissa sittandes? Mycket mer avslappnande och du är ju helt ensam där inne så varför envisas vissa med att riskera att pissa ner golvet?«
/polisensbestis

»Trodde aldrig jag skulle göra detta men.... #metoo« 
/Masslan