ARBETARNA I VACCINFABRIKEN

ARBETARNA I VACCINFABRIKEN

På fabriker världen över arbetar miljontals hönor med att lägga ägg som används för att ta fram mediciner och vaccin. Fotografen Dániel Szalai har besökt en av hönornas arbetsplatser.

Bild: Dániel Szalai
Text: Christopher Holmbäck
Publicerat den 3 juni 2019

010_novogen_daniel_szalai_documentary_photos.jpg

UNDER FLERA DECENNIER har det stått att läsa i tidingen Djurens rätt: »Moralen går före vetenskapen. Ändamålet helgar icke medlen. Rättvisa åt alla!«. Men avelsföretaget Novogen får inte den tidningen och de har ett annat språk:

»Novogen White har skapats för att fungera väl i olika miljöer«, skriver företaget om en av sina avelshönor. »Med Novogen White kommer du att bli nöjd tack vare dess prestationsförmåga och dess utmärkta egenskaper för intern och extern äggkvalitet.« Det hårda äggskalet är viktigt, förklarar Novogen, när alltfler fabriksprocesser blir automatiserade.

En av köparna av Novogen White är Prohyl och fotografen Dániel Szalai har besökt en av företagets hönsgårdar i södra Ungern. Där bor omkring 30 000 Novogen White-hönor som producerar 120 000 ägg i veckan. Äggen injiceras med virus för att utveckla influensavaccin och andra läkemedel åt djur och människor.

003_novogen_daniel_szalai_documentary_photos.jpg
002_novogen_daniel_szalai_documentary_photos.jpg

MED SIN KAMERA ville Dániel Szalai undersöka människans relation till teknologin och till naturen. Han vill att vi ska jämföra hur vi ser på dessa kycklingar med hur vi ser på andra grupper på planeten, till exempel människor på arbetsmarknaden.

Novogen White, menar Dániel Szalai, kan ses som en metafor för den mänskliga tillvaron. Enligt företagets tabeller består kycklingens första 18 veckor av uppväxtfasen, medan vecka 19–90 är produktionsperioden, alltså när hönan lägger tillräckligt många ägg för att hållas vid liv. Efter vecka 90 kasseras ett exemplar av Novogen White. Hon har då producerat mellan 410 och 414 ägg.

001_novogen_daniel_szalai_documentary_photos.jpg
009_novogen_daniel_szalai_documentary_photos.jpg
005_novogen_daniel_szalai_documentary_photos.jpg
008_novogen_daniel_szalai_documentary_photos.jpg