Re: Public

Re:public på möte hos Sis

Re: Public
Re:public på möte hos Sis

Re:public blev kallade till "personligt möte" hos Statens institutionsstyrelse, Sis. Här kan du höra vad som sades.

Text: Christopher Holmbäck
Bild: Alexander Mahmoud
Publicerad 17 februari 2015 Uppdaterad 16 mars 2018

Statens institutionsstyrelse, Sis, fick möjlighet att ta del av reportaget "Ensam och inlåst" innan publicering för att kunna påpeka eventuella faktafel. Istället för att svara på mejl kallade Sis till ett »personligt möte«.

Vi fick inte möta någon av cheferna på myndigheten utan pressekreteraren och informationschefen, som förklarade att de är måna om Sis anseende. De vill inte att rättssäkerhetsproblemen som framgår i deras egen kartläggning och som lyfts fram från deras personal ska komma till allmän kännedom. På frågan om Sis har information som motsäger resultaten i sin kartläggning svarar de nej.

Dagen innan vårt möte den 2 februari 2015 skrev Sis i ett pressmeddelande att ensamkommande placeras på Sis »på samma grunder som andra ungdomar«. Detta pressmeddelande las upp i anslutning till en nyhet i SVT Rapport som också tar upp kritiken från Sis egen personal.

Det här är slutsatserna i Sis egen kartläggning: »Det finns en utbredd uppfattning om att ensamkommande ungdomar generellt sett placeras på vagare grunder än andra grupper, att akutplaceringarna blir för långa och präglas av för hög grad av slutenhet. Mot bakgrund av detta är behovet av bättre samverkan mellan institutionerna och socialtjänsten stort.«

Du kan höra en kort version av mötet här.

De som hörs i reportaget är, i den ordning de talar:

  • Judit Hadnagy, pressekreterare på Sis.
  • Christopher Holmbäck, ansvarig utgivare för Re:public.
  • Ola Karlsson Rühmkorff, informationschef på Sis.
  • Anna Fröjd, Re:publics reporter som skrev reportaget "Ensam och inlåst".

Här kan du höra hela mötet.

Här kan du läsa Sis egen kartläggning.